• Diğer

Ekonomi

Bağ-Kur primi 15 güne indirilmeli?

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Çiftçilerin Bağ-kur sorunu, Türkiye'de tarımın ve çiftçiliğin geleceği açısından önemli bir sorundur. Bu sorun, çiftçilerin Bağ-kur primlerini ödeyememesi ve bu nedenle sosyal güvenlikten mahrum kalmasıdır.

Bağ-Kur primi 15 güne indirilmeli?

10 Ocak 2024 19:45
-A

+A

EKONOMİMTV.COM
Tarım BAĞ-KUR primleri, 2023 yılı itibariyle aylık 1.269,28 TL'dir. Bu prim, çiftçilerin gelirlerine göre oldukça yüksektir. Özellikle küçük ve orta ölçekli çiftçiler için bu prim, ödenmesi çok zordur. Çetinkaya, Çiftçilerin Bağ-kur primlerini ödeyememesinin temel nedenleri şunlardır ise, Tarım gelirlerinin düşük olması: Tarım, Türkiye'de en az gelir getiren sektörlerden biridir. Bu nedenle, çiftçilerin gelirleri, Bağ-kur primlerini ödemeye yetmemektedir. Tarım sigortası primlerinin yüksek olması: Tarım sigortası primleri, diğer sosyal güvenlik sigortaları primlerine göre oldukça yüksektir. Bu durum, çiftçiler için ek bir yük oluşturmaktadır. Tarım sigortası primlerinin tahsilatında yaşanan sorunlar: Tarım sigortası primlerinin tahsilatında yaşanan sorunlar, çiftçilerden primlerin zamanında toplanmasını engellemektedir. Çiftçilerin Bağ-kur sorunu, tarımda kayıt dışı çalışmayı da artırmaktadır. Kayıt dışı çalışan çiftçiler, sosyal güvenlikten mahrum kalmakta ve bu durum, onların yaşam standartlarını olumsuz etkilemektedir.   
 
Çiftçilerin Bağ-kur sorununun çözümü için aşağıdaki önlemler alınabilir:Tarım sigortası primleri düşürülmeli: Tarım sigortası primleri, çiftçilerin gelirlerine göre daha uygun bir seviyeye düşürülmelidir. Tarım sigortası primlerinin tahsilatında yaşanan sorunlar çözülmeli: Tarım sigortası primlerinin tahsilatında yaşanan sorunlar çözülerek, primlerin zamanında toplanması sağlanmalıdır. Çiftçilere yönelik teşvikler artırılmalıdır: Çiftçilere yönelik teşvikler artırılarak, onların Bağkur primlerini ödemeleri kolaylaştırılmalıdır. Çiftçilerin Bağkur sorununun çözümü, tarımın ve çiftçiliğin geleceği açısından önemlidir. Bu sorunun çözümü için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.   


MEHMET ÇETİNKAYA



Çiftçilerin 2023-2024 üretim sezonunu hakkında bilgi veren Çetinkaya, sezonunun devam ettiği şu günlerde genel olarak yeterince yağış alamamasından kaynaklanmaktadır. Ciddi anlamda yaz aylarında üretim yapan üreticilerimizin sulama suyuyla alakalı olarak sıkıntılar görülmektedir. Ümit ediyoruz ki beklenen yağışlarımız bir an önce başlar ve çiftçilerimize yaz aylarında girdi maliyetlerinin yüksek oluşu ve su sıkıntısını yaşamazlar diye düşünüyoruz. Buğday, arpa gibi birçok ürünümüzün suya ihtiyaç duyması ve barajlarımızın doluluk seviyesinin yüzde 40 – 50 oranına sahip olması yaz ayları için ciddi anlamda sıkıntı teşkil ediyor. Girdi maliyetlerinin yüksek oluşu, üretim maliyetlerinin son derece yükselmesi mazotun 40 TL’leri bulması gübrenin tonunun 20 bin TL’leri bulması zor günler yaşayan çiftçimizin bir de kuraklıkla imtihan ediliyor. 30 günlük olan tarım Bağ-kuru 15 günle sınırlandırılmalıdır. Aksi takdirde çiftçilerimiz zor dönemden geçecektir. Kahramanmaraş ziraat odası başkanı Mehmet Çetinkaya, çiftçilerin zor dönemden geçtiğini dile getirerek, yetkililerin çözüm bulmasını istedi. 
 
KAYNAK- EKONOMİM DERGİSİ
Facebook'ta paylaş butonu
Print

YORUMLAR

Facebook Yorumları
YORUM YAZ
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

ÖNE ÇIKANLAR

ARŞİV

HAVA DURUMU

Günlük Gazeteler

Oku